Het Europagebouw in hartje Brussel

De installatie van alle technische systemen in de zetel van de Europese Raad, of hoe je tussen moderne technieken en patrimoniumbehoud jongleert.

Het Europagebouw, waarin ITB alle elektrische installaties gerealiseerd heeft, is de nieuwe zetel van de Raad van de Europese Unie en van de Europese Raad in Brussel. Dit bouw- en renovatiecontract werd door de Regie der Gebouwen aan de groepering Interbuild-Cegelec toegekend.

Het hele project, dat door het Belgische architecten- en ingenieursbureau Philippe Samyn & Partners bedacht is, telt ongeveer 50.000 m² bovengrondse kantoorruimte en 20.000 m² in de kelderverdiepingen.

Kenmerkend voor de nieuwe zetel is de grote glazen kubus waarin een bolvormige constructie de conferentiezalen en de perszaal huisvest. Dit nieuwe gebouw werd in het historische gebouw uit de jaren twintig dat midden in de Europese wijk in Brussel ligt, geïntegreerd. De gevels, de ingangen en de gangen op de gelijkvloerse verdieping van dat historische gebouw zijn in art-decostijl uitgevoerd en zijn om hun architecturale waarde beschermd.

Bij onze opdracht moesten we rekening houden met de hoge eisen die de klant stelde om het energieverbruik van het gebouw te beperken. Zo voorzien zonnepanelen en een systeem voor warmtekrachtkoppeling de zetel gedeeltelijk van energie. Daarnaast hebben we koelplafondsystemen en een complexe installatie voor de zuivering van de lucht en voor de uitwisseling tussen binnen- en buitenlucht geïnstalleerd. Ten slotte vormde de beveiliging een essentieel aspect bij dit gebouw waarin de belangrijkste politieke beslissingsnemers elkaar tijdens Europese toppen ontmoeten. De beveiliging, de branddetectie, de CCTV, de BMS en de toegangscontrole van het nieuwe gebouw zijn technieken waarvoor we een 100% betrouwbaarheid hebben moeten garanderen.

© Project : Philippe SAMYN and PARTNERS architects & engineers, LEAD and DESIGN PARTNER. With Studio Valle Progettazioni architects, Buro Happold engineers.
© Kleuren : Georges MEURANT
© Foto : Marie-Françoise PLISSART