Nieuwe hoofdzetel van de NAVO in Brussel

Een tegen elke beproeving opgewassen logistieke organisatie voor een bijzonder streng beveiligd gebouw: meer nog dan de moderne technieken die toegepast werden, was de enorme omvang van dit project van 250.000 m² de grote uitdaging.

De nieuwe hoofdzetel van de NAVO is een van de grootste gebouwen die in België in de loop van de voorbije jaren opgetrokken werden. ITB heeft samen met Cegelec en Axians AV, twee van haar zusterbedrijven binnen VINCI Energies Belgium, de elektriciteit, de HVAC-technieken, het technische beheer van het gebouw, de audiovisuele installatie en de bekabeling voor het datanetwerk gerealiseerd.

Dit gebouw van 250.000 m², een ontwerp van Amerikaanse, Britse en Belgische architecten en ingenieurs van SOM-ASAR en VK Engineering, werd opgetrokken door BAM Alliance onder leiding van het Ministerie van Defensie, dat ook het terrein van ca 40 hectare ter beschikking stelde.

De nieuwe hoofdzetel van de NAVO biedt plaats aan 4.000 à 4.500 medewerkers. Naast 120.000 m² kantoorruimte omvat het gebouw nog een conferentiecentrum, perszalen, vergaderzalen, restaurants, een bank, winkels, werkruimtes, sportinfrastructuur, personeelsvoorzieningen en een technisch gebouw voor de energievoorziening waarbij de nadruk op de duurzaamheid gelegd werd.

ITB heeft de elektrische noodstroom installatie- en generatoren en UPS-installaties gerealiseerd. De volledige hoogspanningsbekabeling werd ook voor rekening genomen en daarbij ook de volledige besturing van de automatische wederinschakeling, tussen normaal en noodnet, wat hier zeer uitgebreid was. De volledige kantoor uitrusting, bestaande uit verlichting en stopcontacten, voerden we voor 50%/50% uit samen met Cegelec. Ook het volledige technische gebouw en de Guardhouses hebben we van alle elektra voorzien.